Bu nəhəng ağ heyvanlar haqqında məlumat əldə edin.

qütb ayısının kiçik şəkli

Qütb ayıları nəhəng ağ ayılardır. Bunlar dünyanın ən böyük quru yırtıcılarıdır. Ağırlığı 1500 funt-a qədərdir və bir aslanın ikiqat böyükdür. Qütb ayılarının uzunluğu 10 fut ola bilər.

Harada yaşayırlar?

Qütb ayıları şimaldan şimala qədər donan Arktikada yaşayır. Ağır xəz və qalın bir yağ təbəqəsi ilə soyuqdan yaxşı izolyasiya olunurlar. Qütb ayısının ağ kürkü də qarda və buzlu Arktika ərazilərində kamuflyaj rolunu oynayır. Qütb ayıları qışda buzda, yayda buz əridikdən sonra quruda yaşayır. Bəzən qışda sahildən 100 mil aralı ola bilər.

Nəhəng bir ağ ayı


Nə yeyirlər?

Qütb ayıları quruda və dənizdə ov edirlər. Buzlu suda rahatdırlar və köpəklərə bənzər ön pəncələri ilə üzürlər. Möhürlər qütb ayısının əsas qida mənbəyidir, lakin qütb ayıları kiçik heyvanlar və giləmeyvələr daxil olmaqla hər cür yeməyi yeyir. Qütb ayıları tez-tez möhürlərin havaya gəldiyi buzdakı bir çuxurda gizlənəcəklər. Sızdırmazlıq havaya gəldikdə, qütb ayısı iti pəncələri ilə möhürü tutacaqdır.

Belə soyuq havalarda necə isti qalırlar?



Qütb ayıları Arktikanın soyuğuna uyğunlaşdı. Birincisi, onları soyuqdan izolyasiya etməyə kömək edən qalın bir yağ qatına sahibdirlər. Ümumiyyətlə 3 ilə 4 düym qalınlığında olur. İkincisi, hava ilə doldurulmuş içi boş borulardan hazırlanmış qalın bir xarici saç qatına sahibdirlər. Bu xarici saçlar buzlu suda üzdükləri zaman daxili xəzlərinin islanmamasına kömək edir.

Təhlükəlidirlər?

Qütb ayıları nəzakətli və gözəl görünsələr də, çox təhlükəlidir və aqressivdirlər. Çox vaxt bir-biri ilə döyüşmək üçün güləşirlər, lakin nadir hallarda bir-birlərinə zərər verirlər. Bir ana sədaqətlə balalarını qoruyacaq, buna görə bir ana və balalarının yanında heç bir yerə getməyin.

Qütb ayısı körpələrinə nə deyilir?

Qütb ayısı körpələrinə bala deyilir. Ümumiyyətlə yanvar və ya dekabr aylarında qışda doğulurlar. İlk doğulduqda, bir qütb ayısı balası yalnız 1 kilo ağırlığında. Eşitmir və görə bilmir və çox az xəz var. Cubs bir neçə il anasının yanında qalacaq və o, onlara ovlamaq və yem yeməyi öyrədəcək.

Təhlükə altındadırlar?

Qütb ayıları hal hazırda nəsli kəsilmək təhlükəsi altında olan qrup kimi təsnif edilmir, lakin təhlükə altındakı və həssas qruplar sırasına daxil edilir. Qütb ayılarının mövcud populyasiyasının 25.000 civarında olduğu təxmin edilir, lakin azalır. Kiçik bir yaşayış sahəsi, çirklənmə və qanunsuz ovla təhdid olunurlar.

Qütb Ayıları haqqında Əyləncəli Faktlar
  • Suyun altında möhtəşəm bir şey görə bilərlər.
  • Qütb ayısının kürkü əslində ağ deyil, əslində onları ağa büruzə verən şəffaf saç borularıdır.
  • Səbirli və axşam yeməyi tutmaq üçün bir möhür çuxurunun üstündə saatlarla gözləyəcəklər.
  • Mükəmməl bir qoxu duyğusuna sahibdirlər və 20 mil məsafədə olan bir möhürün qoxusunu duyurlar.
  • Qış yuxusuna girmirlər, ancaq qışda bir yuvada yataraq isti qalırlar.
  • 100 mildən çox məsafədə üzmək istədikləri məlumdur.
  • Ətraflarında qida zəncirinin zirvəsindədirlər.
Məməlilər haqqında daha çox məlumat üçün:

Məməlilər
Afrika vəhşi köpəyi
Amerika bizonu
Baqtriya Dəvəsi
Mavi balina
Delfinlər
Fillər
Nəhəng panda
Zürafələr
Qorilla
Suaygır
Atlar
Mələk
Qütb ayıları
Çöl iti
Qırmızı kenquru
Qırmızı qurd
Kərgədan
Ləkəli Sırtlan